3D-tulostus ryntää futiskentille

3D-tulostus on tullut osaksi urheilua. Yksilölliset tukivaatteet korjaavat mm. urheilijan kehon asentovirheitä ja ehkäisevät lihaskramppeja.
3D-tulostetut proteesit mahdollistavat vammautuneen tai vakavasti loukkaantuneen henkilön urheiluharrastuksen tai kilpauran jatkumisen. Seuraavaksi 3D:tä hyödyntävä tuoteinnovaatio nähdään jalkapallokentillä. Demotuotteen rakentamisessa käytettiin Materflown 3D-tulostustekniikkaa.

Inverted Sole – sama kenkä kaikille alustoille

Jyväskyläläinen jalkapallovalmentaja Antti Tolvanen kehitti jalkapallokengän pohjaan käännettävän ja vaihdettavan palan, jolla pystytään parantamaan kengän ominaisuuksia. Kengän pitoa voidaan säätää olosuhteiden ja alustan mukaan. Entisenä aktiivijalkapalloilijana Tolvanen tietää kokemuksesta millainen vaikutus väärällä kenkävalinnalla on pelitilanteeseen.

– Ammattilaisia lukuun ottamatta jalkapalloilijat käyttävät usein vain yhtä kenkäparia kaikilla alustoilla. Pehmeä nurmikenttä ja kulunut tekonurmikenttä asettavat aivan erilaisia vaatimuksia kenkien pidon suhteen. Väärä kenkävalinta laskee suorituskykyä ja lisää loukkaantumisriskiä. Kehittämäni mekanismin avulla pelaaja pystyy parantamaan kengän pito-ominaisuuksia vaikka kesken pelin. Vaihdettavien palojen avulla on mahdollista vaihtaa eri pohjaosia kenttäolosuhteiden mukaan, joten pelaajalle riittää yksi kunnon kenkäpari, kertoo Tolvanen.

Ratkaisu miljardiluokan tarpeeseen

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, jota seuraa tai harrastaa noin 3,5 miljardia ihmistä. Välinemarkkinoilla kyse on siten miljardiluokan bisneksestä. Tuotteita ja niiden ulkonäköä kehitetään jatkuvasti, mutta pelikengän pohjarakenne on pysynyt lähes samana 1950-luvulta lähtien. Nyt Tolvasella on käsissään uuden sukupolven kengänpohja, jonka protokappaleita testataan parhaillaan ammattipelaajilla. Valmis tuote on markkinoilla toivottavasti jo lähitulevaisuudessa.

3D avuksi tuoteinnovaatioihin

Materflow on kumppanina mukana innovaatioiden toteuttamisessa. Viime vuonna 3D-tulostettiin jalkapalloilijan säärisuojaa muistuttava kuori 7-vuotiaan Julius Raution jalkaproteesiin ja tänä keväänä oltiin mukana rakentamassa Antin ideoimaa uuden sukupolven jalkapallokenkää. Tolvanen kiittelee 3D-tuotteen laatua ja kustannustehokkuutta sekä hyvin sujunutta yhteistyötä.

– Olen jopa yllättänyt kuinka hyvin 3D-tulostetut osat ovat kestäneet kovaa pelikäyttöä. Myös pelaajilta tullut palaute on ollut todella positiivista. On todella hienoa, miten nykyään pystyy luomaan 3D-tulostettuna kohtuullisen hintaisia ja kulutusta kestäviä malleja. Materflown apu on ollut projektissani erittäin tärkeää ja olen heidän palveluistaan ja avusta todella kiitollinen. Suosittelen lämpimästi heidän ammattitaitoisia 3D-tulostuspalveluitaan.

Onko sinulla innovaatio jonka toteuttamiseen tarvitset luotettavan kumppanin?

Recommended Posts
Ota Yhteyttä

Jätä viesti meille niin palaamme asiaan pikapuoliin!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search