Mistä tulostuksen hinta muodostuu?

 In 3D-Neuvola

Mistä hinta muodostuu?

Vastaus kysymykseen ”Mistä hinta muodostuu?” ei ole ihan yksinkertainen, mutta tässä artikkelissa sitä hieman koitetaan avata.

Kaikki materiaalimme hinnoitellaan saman periaatteen mukaisesti. Kappaleen hinnoitteluun vaikuttavat sen mitat, paino, koneesta viemä tila sekä käsityöhön kuluva aika. Lisäpalvelut vaikuttavat myös kappaleen hintaan. Lisäpalveluita ovat mm. värjäys sekä hionta.

Työ

Jokainen meille lähetetty tiedosto tarkistetaan ennen tulostusta ja tarvittaessa korjataan, jos siinä on vikaa. Useimiten tiedostot korjaantuvat veloituksetta, mutta jossain tapauksissa mallit ovat niin kaukana tulostuskelpoisesta, että niitä joudutaan käsittelemään. Esim pienoismallit kuuluvat tähän kategoriaan.

tarkistuksen jälkeen kappale asetellaan ja orientoidaan tulostuskammioon muiden osien kanssa. Orientoinnin tekee koulutettu ammattilainen tai erikoistapauksissa asiakas voi pyytää tiettyä tulostusasentoa. Työvaihetta missä kappaleita lajitellaan työkammioon kutsutaan nestaamiseksi.

Tulostuksen jälkeen kappaleet (SLS, DMLS) puhdistetaan ylimääräisestä jauheesta ja kuulapuhalletaan. Hartsi ja metalli materiaalit tarvitsevat vielä erillisen työvaiheen, jossa tuet poistetaan manuaalisesti.

Materiaali

Osan tilavuus itsessään määrittää kuinka paljon raaka-ainetta sen tuottamiseen menee. Mallin optimointi on usein kannattavaa myös hinnan puolesta, mutta jos paino on lähtökohtaisesti pieni niin sitä harvoin kannattaa tehdä.

Pulveripohjaisessa SLS tekniikassa kappaleiden pinoutuvuudella on huomattavasti suurempi vaikutus hintaan. Mitä paremmin tulostustilavuuden saa käytettyä sen tehokkaampaa tulostus on. Sama pätee osittain myös hartsi (3SP) pohjaisiin materiaaleihin. Niissä suurempi merkitys on pohjan pinta-alan käytöllä, koska kappaleita ei voi tulostaa päällekkäin ilman, että tuet menevät osasta toiseen ja tämä taas lisäisi työn määrää, joka harvoin on hyödyllistä. Kummassakin 3SP ja DMLS pohjaisissa kappaleiden geometrialla on isompi merkitys. Itseään tukevat rakenteet ovat edullisempia tulostaa, koska manuaalinen työ tulee halvemmaksi.

Kappaleen viemä tila koneesta

Käytämme vain parhaita teollisen tason 3D-tulostimia tuotannossamme. Tulostimien hinnat ovat yleensä useita satoja tuhansia. Jotta saamme toimitettua asiakkaalle näiden laitteiden takaaman tulostuslaadun sopivaan hintaan, on yhdessä tuotantoajossa oltava monia erilaisia geometrioita jotta kappaleet saadaan lajiteltua tulostuskammioon mahdollisimman tehokkaasti. Yhtä kappaletta ei kannata tulostaa vaan tuotantoajossa on aina useita tilauksia.

Monen vuoden tuotantokokemus näillä laitteilla takaa sen, että osaamme arvioida kappaleen viemän tilan koneesta. Näin tulostus on asiakkaalle kustannustehokasta ja osat laadukkaita.

Lähtökohtaisesti tämä tarkoittaa sitä, että mitä isompi kappale, sen enemmän se vie koneesta tilaa ja sitä kalliimpi osa on, paitsi jos kappaleen sisällä voidaan tulostaa muita osia ja ne saadaan pois puhdistusvaiheessa. Jos suunnittelet osakokonaisuuden, joka pinoutuu hyvin niin se vaikuttaa kustanuksiin alentavasti. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä meihin ja pyytää manuaalinen tarjous.

Pintakäsittelyt: värjäys ja hionta

Värjäyksen hinta koostuu manuaalisesta työstä sekä väriaineesta. Värjäys vie myös sähköä, koska se tapahtuu korkeassa lämpötilassa (90-110 °C). Musta on halvin tarjoamamme väri, koska sitä värjätään eniten ja sille omistetut laitteet sallivat suurien määrien värjäämisen kerralla. Muut tarjoamamme värit ovat mustaa kalliimpia johtuen matalammasta kysynnästä, mutta niihin on myös mahdollista saara sarjatilausten kohdalla alennusta.

Hionnan hintaan vaikuttavat manuaalinen työ sekä hiontamedian kuluminen. Isojen määrien hiontaan on mahdollista saada alennus. Varsinkin sarjatuotanto-osissa hionta  ja värjäys on hyvä vaihtoehto.

Recent Posts

Leave a Comment

Ota Yhteyttä

Jätä viesti meille niin palaamme asiaan pikapuoliin!

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search