Sarjavalmistuksen hyödyt 3D- tulostuksessa

Sarjavalmistus 3D-tulostamalla mahdollistaa tuotteiden tuottamisen niin että et tarvitse massiivisia varastoja, kalliita muotteja tai tuotteiden rahtaamista ympäri maapalloa. Tuotteet voidaan tuottaa paikallisesti, juuri oikean kokoisissa sarjoissa tarpeen mukaan ja muodosta välittämättä.

3D-tulostus on vahvimmillaan siinä missä perinteiset menetemät ovat heikoimmillaan. 3D- tulostus on jo nyt muuttamassa ajattelutapoja sekä suunnittelun että valmistuksen saralla. Geometria ei enää rajoita suunnittelua, joten rajoitukset tulevat vastaan ajatustasolla. Nyt voidaan valmistaa sellaisia tuotteita johon aiemmin pystyi vain luonto. Lyhyesti voidaan todeta, että 3D-tulostus antaa uuden tavan ajatella muoto, toiminta ja logistiikka.

3D- tulostuksen taika teollisessa valmistuksessa

Teollisuudessa valmistettavat osat voidaan tuottaa On-Demand periaattella, jonka seurauksena varastojen määrät voidaan pudottaa minimiin. Tarvepohjaisella valmistuksella varastointikustannuksissa syntyy suuria säästöjä!

Muottikustannukset jäävät kokonaan pois, kun osa kaipaa päivitystä/ parantelua, se voidaan tehdä digitaalisesti. Näin voidaan ylläpitää vanhojakin muuten hyviä koneita, joihin ei enää saa varaosia. Parempi palvelu ja tuotteen pitempi elinkaari on mahdollista toteuttaa kevyesti ja kustannustehokkaasti. 

VTT:n äskettäin tekemässä tutkimuksessa todettiin, että jo nyt 5% varaosista voitaisiin varastoida digitaaliseen muotoon ja valmistaa tarvittaessa. Varaosien digitaalisen valmistuksen merkittävyys vain kasvaa ja se on iso asia tulevaisuudessa.

Esimerkkitaulukko sarjatuotannosta. Tyypillisesti hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat toimitusaika ja määrä. Mitä pitempi toimitus niin sitä paremmin pääsemme hyödyntämään kappaleiden geometriat tuotannossa. Hyvin ennakoitu tilaus hyödyttää siis kaikkia osapuolia!