3D-tulostettuja mallin osia sukellusinnovaatioon

Materflown osaaminen demotuotteiden 3D-tulostamisessa on jälleen ollut kovassa testissä, eikä tuloksia tarvitse hävetä. Yhteistyön kohteena oli tällä kertaa Project Ariadna, vedenalainen maailma ja maailmanluokan tuotekeksintö: historian ensimmäinen itsenäinen GPS-pohjainen sukellusnavigaattori. Tuoteinnovaation takana on lahtelainen teknologiaosaaja Ariadna Tech Oy.

Sukelluskokemus siirtyy reaaliaikaan

Itsenäistä vedenalaista navigaatioteknologiaa ei ole ennen kehitetty. Haasteena on ollut GPS-signaalit, jotka ylettyvät vain noin kahden mm syvyyteen pinnasta. Ariadna Tech:llä asiaa lähestyttiin uudella tavalla. Laite käyttää pinnalla GPS-signaalia referenssipisteenä, mutta kun laite viedään pinnan alle, se vaihtaa välittömästi sisäiseen navigaatioteknologiaan.

Kuin vedenalainen Google Maps

Laiteinnovaatio parantaa niin sukellusturvallisuutta kuin sukelluselämystäkin oli kyse sitten harrastajasta tai vedenalaisen elämän tutkijoista. Sukeltajat voivat mm. seurata sijaintiaan reaaliaikaisesti ja graafisesti kartalta sekä tutkia sukellettuja reittejä 3D-kartan avulla. Laitteella voidaan myös hyödyntää erilaisia ohjelmistoja, kuten Google Earth -sovellusta sekä käyttää monia GPS-navigaatiosta tuttuja toimintoja, kuten Points of Interests (POI) -toimintoa. Sukeltajan turvallisuutta parantaa mm. Navigate Home eli palaa kotiin -toiminto.

3D-tulostuksella lisäpotkua tuotekehitykseen

– 3D-tulostusta käytetään tällä hetkellä eniten juuri tuotekehityksessä ja demotuotteiden tulostamisessa. Project Ariadna on malliesimerkki 3D-tuotekehitysprojektista, jossa 3D-tulostustekniikan tuomat mahdollisuudet otettiin alusta asti huomioon, kertoo Mark Poutanen Materflowlta.

– Olemme kehittäneet navigointimenetelmää yli kuuden vuoden ajan. Seuraava tavoite on saada laite pienennettyä ranteeseen sopivaksi, lisäksi kehitämme sen integraatiota muihin palveluihin. Pyrimme lanseeraaman laitteen markkinoille noin vuoden kuluessa, kertoo Jyrki Salonen Ariadna Tech:ltä.

Salosen mukaan Materflown kaverit ova aina hoitaneet hommat tyylikkäästi, mallien tulostusjälki on kovaa tasoa ja tulostushinnat kohtuullisia. Erityisen hienoa tässä on mallien mekaaninen kestävyys ja käytettävyys todellisissa käyttöolosuhteissa, myös sukellettaessa veden alla. Projekti on tärkeä ja kaikilta siihen osallistuvilta kumppaneilta edellytetään vahvaa osaamista ja sitoutumista.

Artikkelin kuva: Ariadna Tech, Project Ariadna
http://www.ariadna.tech/

Recent Posts