Mistä tulostuksen hinta muodostuu?

Kaikki tulostuksessa käyttämämme materiaalit hinnoitellaan saman periaatteen mukaisesti. Tulostettavan kappaleen hinnoitteluun vaikuttavat sen mitat, paino, koneesta viemä tila sekä käsityöhön kuluva aika. Lisäpalveluina on tarjolla erilaisia pinnoituksia, jotka hinnoitellaan määrän mukaan.

Suunnittelutyö

Jokainen meille lähetetty tiedosto tarkistetaan ennen tulostusta. Tiedostoja myös korjataan tarvittaessa paremman lopputuloksen saavuttamiseksi, useimmiten veloituksetta. Joissain tapauksissa mallien tiedostoja joudutaan käsittelemään erityisen paljon, jotta niistä saadaan tulostuskelpoisia. Erityisesti pienoismalleissa voi parhaimmillaan olla kymmeniä tuhansia komponentteja korjattavana. Käytämme tiedostojen tarkastukseen ja käsittelyyn soveltuvia erikoistyökaluja.

Tarkistuksen jälkeen kappale asetellaan ja orientoidaan tulostuskammioon muiden osien kanssa. Mitä enemmän osia saadaan mahdutettua yhteen tulostusajoon, sitä kustannustehokkaampi kappalehinta. Orientoinnin tekee koulutettu ammattilainen. Erikoistapauksissa asiakas voi pyytää tiettyä tulostusasentoa.

Tulostuksen jälkeen kappaleet puhdistetaan ylimääräisestä jauheesta ja kuulapuhalletaan. Hartsi ja metallimateriaalit tarvitsevat vielä erillisen työvaiheen, jossa tulostustuet poistetaan manuaalisesti. Lisäpalveluina on tarjolla erilaisia pinnoituksia, jotka ovat osittain automatisoituja teollisuuteen suunnattuja menetelmiä.

Materiaali

Kappaleen tilavuus määrittää kuinka paljon raaka-ainetta sen tuottamiseen menee. Mallin optimointi on usein kannattavaa myös hinnan puolesta, mutta jos paino on lähtökohtaisesti pieni, sitä harvoin kannattaa tehdä.

Muovipulveripohjaisessa SLS-tulostustekniikassa (Selective Laser Sintering) kappaleiden pinoutuvuudella on huomattavasti suurempi vaikutus hintaan. Mitä paremmin tulostustilavuuden saa käytettyä, sen tehokkaampaa tulostus on. (lue lisää SLS-suunnittelusta)

UV-kovetteisilla hartseilla (3SP) suurempi merkitys on pohjan pinta-alan käytöllä. Kappaleita ei voi tulostaa päällekkäin ilman, että tulostustuet menevät osasta toiseen. Tämä taas lisää jälkityön määrää, joka harvoin on hyödyllistä. 3SP-tekniikalla kappaleiden geometrialla on isompi merkitys. Itseään tukevat rakenteet ovat edullisempia tulostaa, koska manuaalinen työ tulee halvemmaksi.

SLM-tekniikalla (Selective Laser Melting) tulostetuilla metalleilla merkitys tukimateriaalin käytöllä on huomattava. Itseään tukevat rakenteet ja hyvin suunniteltu tuote tulostuu nopeammin, jolloin myös tukien poistaminen käy helpommin vähentäen kustannuksia. Kappaleissa massaa kannattaa käyttää vain siellä, missä sitä oikeasti tarvitaan, koska ylimääräinen paino tuo lisäkustannuksia ja kasvattaa tulostusaikaa. (lue lisää metallisuunnittelusta)

Kappaleen viemä tila koneesta

Yhdessä tuotantoajossa on oltava monia erilaisia geometrioita, jotta kappaleet saadaan lajiteltua tulostuskammioon mahdollisimman tehokkaasti. Ei siis kannata tulostaa vain yhtä kappaletta kerralla. Tuotantoajossa on aina hyvä olla useita osakokonaisuuksia tai hyvin pakkattuja sarjatuotantoajoja.

Käytännössä tämä tarkoittaa: mitä isompi kappale, sen enemmän se vie koneesta tilaa ja sitä kalliimpi osa on. Poikkeuksena on, jos ison kappaleen sisällä voidaan tulostaa muita osia ja ne saadaan pois puhdistusvaiheessa. Jos suunnittelet osakokonaisuuden, joka pinoutuu hyvin, se vaikuttaa kustanuksiin alentavasti. Autamme asiakkaitamme kappaleiden ja sarjatuotanto-osien kokonaisuuksien suunnittelussa, jotta saavutetaan paras tulos sekä tuotannon että kappaleen käyttötarkoituksen kannalta.

Pintakäsittelyt: värjäys, hionta, maalaus ja muut pinnoitteet

Toteutamme muoveille ja metalleille erilaisia pinnoituksia jälkikäsittelynä: hiontaa, värjäystä, nanopinnoitusta sekä maalausta . Kaksi ensimmäistä ovat hyvin automatisoituja prosesseja ja pystytään toteuttamaan kustannustehokkaasti. Jälkimmäiset taas ovat täysin manuaalisia prosesseja ja tyypillisesti käytetään vain erikoissovelluksissa tai esim. messumalleissa, kun halutaan näyttäviä osia.

Esimerkkejä hinnoitelluista metalli- ja muovituotteista

Autamme yrityksiä hahmottamaan 3D-tulostuksen mahdollisuuksia osana liiketoimintaa. Jos haluat tietää lisää 3D-tulostuksen hinnoittelusta tai muusta tulostukseen liittyvästä, ota yhteyttä:

Recommended Posts
Ota Yhteyttä

Jätä viesti meille niin palaamme asiaan pikapuoliin!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search