”The Best or Nothing” – 3D-varaosat kelpaavat Mersulle

Se on Best or Nothing”, sano mersumies. Tehokkuudestaan tunnetut saksalaiset ovat ymmärtäneet ripeän ja laadukkaan varaosavalmistuksen merkittävyyden osana autoteollisuuden arkipäivää. 3D-tulosteina on aiemmin tuotettu lähinnä osien prototyyppejä tai -malleja, mutta vähitellen tuotanto on kehittynyt myös loppukäyttöön tarkoitettujen kappaleiden ja varaosien sarjavalmistukseen. 3D-varaosien laatu ja hyöty on löytänyt tason, joka on nykyään jokaisen teollisen toimijan saatavilla. Kilpailuetua ja kannattavuuden kohentamista 3D-varaosista hakee myös autojätti Daimler.

Alansa paalulla kaasutteleva Daimler tunnetaan parhaiten Mersusta, Maybachista ja näppärästä Smartista. Lippulaivojen lisäksi Daimler on johtava toimija myös raskaamman luokan ajoneuvojen sarjoissa sekä näiden 3D-varaosien tuotannossa. Daimler Trucks on valmistanut varaosakataloginsa kappaleita 3D-tulostamalla jo vuodesta 2016, ja joulukuussa 2019 bussijaosto ilmoitti tekevänsä saman: 3D-varaosia ryhdytään tuottamaan toden teolla, ja kuluvan vuoden loppuun mennessä Daimler Buses -asiakkaat ympäri maailmaa voivat tilata parhaan laatuluokan tulostettuja varaosia customoituna omiin tarpeisiinsa.

Tällä hetkellä Daimler Buses tutkii yli 300 000 varaosan soveltuvuutta 3D-tulostukseen. Noin 200 osaa on jo hyväksytty. Tunnetusti teollisuuden varaosia arvioidaan 3D-tulostukseen soveltuviksi tietyin menetelmin, joita myös me Materflowlla käytämme asiakkaidemme varaosien arviointiin. Arviointi etenee tavanomaisesti seuraavalla tavalla:

1: Varaosajoukon ja luokittelukriteerien määritys.

Määritetään tutkittava varaosajoukko sekä sen luokittelukriteerit.

2: Poistetaan varaosat, joita ei nykyteknologialla voida 3D-tulostaa.

Varaosan tulisi olla valmistettu yhdestä kappaleesta ja materiaalista (muovi tai metalli). Joissain tapauksissa eri materiaalia olevat kappaleet ovat jälkeenpäin liitettävissä toisiinsa. Rajoittavana tekijänä on myös osan koko, sillä sen on mahduttava 3D-tulostimen tulostuskammioon. Materflown laitteistolla muoviosien enimmäismitat ovat 320x320x600mm, materiaalina PA2200 nylon 12. Metallin vastaavat arvot ovat 280x280x365mm (ruostumaton teräs 316l).

3: Poistetaan varaosat, joiden 3D-tulostaminen ei ole teknologisesti järkevää.

Varaosan on oltava 3D-tulostamisen jälkeen heti tai kohtuullisella työllä käyttövalmis. Vaikka yksittäisen kappaleen pystyisi tulostamaan, mutta kokonaisuus pitää kasata useammasta kappaleesta, saattaa muulla menetelmällä valmistettu vastaava varaosa olla kannattavampi ratkaisu.

4: Luokitellaan jäljellä olevat osat 3D-tulostuksen tuoman liiketaloudellisen hyödyn perusteella.

Valikoidaan varaosat, joiden tulostaminen on taloudellisesti järkevää verrattuna muihin valmistusmenetelmiin. Standardituotteita ja -osia ei yleensä kannata tulostaa. Lähes aina tällaiset osat ovat halvempia sellaisenaan eikä niillä ole saatavuusongelmia. Varaosan taloudellinen kilpailukyky voidaan saavuttaa tarvepohjaisella valmistuksella, jolloin turhat logistiikkakulut saadaan pois toimitusketjusta.

Kuten Mersun slogan sanoo, paras tai ei mitään. Sama pätee varaosiin, joista vain parhaiten soveltuvat kannattaa tulostaa. Tulostettavuuden arviointi vaatii syvempää ymmärrystä 3D-tekniikoista sekä varaosien teknisistä vaatimuksista. Tällöin on melko helppo sulkea pois osat, jotka eivät ole tulostettavissa koon, materiaalin, kustannusten tai kokoamiseen vaadittavan työn puolesta.

Daimlerin tapaan on kuitenkin syytä kurkkia myös tulevaan: tulostusmateriaaleja optimoimalla pyritään vastaamaan tulevaisuuden säädösvaatimuksiin jo tänään.

3D-tulostuksella on siis huomattavia vaikutuksia varaosien valmistus- ja varastointikustannuksiin, mutta myös logistiikan ja tuotannon tehokkuuteen. Ensimmäinen askel kohti 3D-varaosien autuutta on yhteydenotto. Jätä tietosi alla olevaan lomakkeeseen. Otamme pikapuolin yhteyttä ja arvioimme puolestasi 3D-tulostukseen soveltuvat osat sekä mahdollisen liiketoiminnallisen hyödyn.

Recommended Posts