Kobolttikromi (Remanium Star)

Kobolttikromi (Remanium Star)

Yleiset käyttökohteet

Kobolttikromi (Remanium Star) -metalliseosta käytetään erityisen vaativissa ympäristöissä teollisuudessa ja lääkentieteen sovelluksissa. Materiaali on yleisesti käytössä kaasuturbiineissa, hammasimplantteissa ja ortopedisissa implanteissa.

Remanium Star erottuu edukseen muita kobolttikromeja vastaan. Sillä on erittäin korkea ominaislujuus sekä vahva korroosion ja kulutuksenkesto. Lisäksi se kestää erittäin hyvin lämpöä. Materiaali erottuu edukseen myös suurella vetolujuuden arvolla. Pienen myötörajan, verrattain suuren murtovenymän ja suuren vetolujuuden yhdistelmä tarkoittaa, että rasituksen kasvaessa metalli vääntyy melko helposti, mutta se vääntyy suhteellisen paljon ennen murtumista.

Materiaali on muihin kobolttikromeihin verrattuna keskikova, jäykkä ja luja materiaali, joka muovautuu suhteellisen herkästi. Tyypillisiä käyttökohteita ovat täysin toimivat lopputuotteet.

Esimerkkejä käyttökohteista:
Lentoteollisuus
Lääketieteen käyttökohteet, esim. dentaali ja implantit
Paineistetut kohteet
Valukappaleiden korvaamiseen

Kobolttikromin käyttö teollisessa 3D-tulostuksessa

Kobolttikromin 3D-tulostus tapahtuu SLM-tekniikalla. SLM eli Selective Laser Melting tarkoittaa tulostustekniikkaa, jossa metallijauhetta sulatetaan tehokkaalla laserilla halutun muodon valmistamikseksi. Tässä tekniikassa käytetty lasersäde on erittäin pieni halkaisijaltaan, mikä mahdollistaa hyvin tarkkojen muotojen tulostamisen.

Kobolttikromi hammasimplanttien valmistuksessa

Kobolttikromiseos remanium® star CL on suunniteltu erityisesti hammasimplanttien valmistukseen:

DIN EN ISO 9693 / DIN EN ISO 22674, Typ 5
Certified alloy (CE 0483)
ASTM-standardien mukainen materiaali

Käyttökohteet:
kruunut ja sillat
metallikeraamisen pinnoitteen rungot
irrotettavat osaproteesit
yhdistettyjen restaurointien primaariset ja toissijaiset osat

Verrattuna muovisiin (akryylistä valmistettuihin) hammasproteereihin, kobolttikromiset proteesit ovat vahvempia. Metalliproteesit eivät myöskään peitä yhtä suurta osaa suulaesta kuin muoviset, mikä parantaa käyttömukavuutta. 3D-tulostettu kobolttikrominen proteesi on akryylistä kevyempi, ja lisäksi tulostamalla proteesi pystytään muotoilemaan tarkemmin paremman istuvuuden tarjoamiseksi.

Vaikka 3D-tulostettu kobolttikrominen proteesi voi olla akryylistä kalliimpi vaihtoehto, kobolttikromin kestävyys, sekä tarkan tulostustekniikan tarjoama käyttömukavuus saavat usein hammasalan ammattilaiset suosimaan metalliproteesia.

Lue lisää palveluistamme dentaalialan ammattilaisille.

Palokan Hammas Oy päätti kokeilla 3D-tulostettuja kobolttikromisia proteeseja ja on nyt tehnyt yhteistyötä Materflown kanssa jo useamman vuoden. Lue Palokan Hampaan kokemuksista.

3D-tulostustekniikka: Selective Laser Melting (SLM)
Tulostuskammio/max koko: 90 mm x 90 mm x 80 mm
Kerrospaksuus: 25 um
Tyypillinen tarkkuus: ± 0,1 mm
Tukiaine: Tulostettava materiaali

Mekaaniset ominaisuudet

Kemiallinen koostumus.